Hoewel we er allemaal wel eens wat over luchtvochtigheid gehoord hebben is voor velen niet altijd even duidelijk wat luchtvochtigheid is en wat het inhoud. Daarom maar eens even de uitleg volgens Wikipedia.
Luchtvochtigheid
Luchtvochtigheid is de natuurkundige grootheid die staat voor de hoeveelheid vocht in de lucht en wordt uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de gegeven temperatuur en luchtdruk bevat.
Bij dalende temperatuur zoals in het najaar en in de winterperiode neemt het vermogen van de lucht om waterdamp te bevatten af. Als het buiten gaat vriezen en het daar dus erg droog is, wordt het binnen ook droger en zo ook op de babykamer. Een gezonde relatieve ideale luchtvochtigheid is rond de 50 procent. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid binnenshuis erg laag worden, soms wel 30 procent. Een goede luchtvochtigheid in huis is niet alleen van belang voor mens en dier, maar ook voor bijvoorbeeld planten, meubels en bepaalde muziekinstrumenten zoals piano en harp.
Behaaglijkheidszone
[caption id="attachment_1613" align="alignleft" width="208"]Mollier Diagram[/caption] Om ons als mens prettig te voelen, hebben wij afhankelijk van jaargetij een juiste verhouding van temperatuur, vochtigheid en luchtdruk nodig. In de zomer licht onze behaaglijkheidszone tussen de temperatuur van 22 tot 28 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 25 tot 60%. In de winter is dat bij een temperatuur van 17 tot circa 25 graden met een gelijke relatieve luchtvochtigheid van 25 tot 60%. In 1904 heeft Richard Mollier hier een diagram voor ontwikkeld waar de grootheden luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid tegen elkaar zijn uitgezet.
Problemen
Een te droge lucht (lees lage luchtvochtigheid) op de babykamer kan voor de baby of kind erg vervelend zijn (natuurlijk ook voor ons als volwassene). Zo kan de baby last krijgen van:
- Droge hoest
- Geïrriteerde luchtwegen
- Prikkelende keel-Schilferige, droge huid
- Koudegevoel bij normale warmte
- Droge en/of branderige ogen
- Uitgedroogde en/of geïrriteerde slijmvliezen in neus- en keelholte
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Verhoogde kans op infecties
- Gebarste lippen